Koti merkitsee turvallisuutta, rauhallisuutta, menneisyyden muistoja ja tulevaisuuden suunnitelmia. Koti on paikka, jossa ihminen kokee olevansa oma itsensä ja jossa hän voi tehdä itselle tärkeitä asioita. Tässä asukasoppaassa kerrotaan, kuinka koti toimii ja asuminen on viihtyisää kaikille.
Asunnon ja kiinteistön oikeasta käytöstä ja hoidosta hyötyvät kaikki asukkaat. Korjauskulut ja energian kulutus pysyvät suunnitelmallisella tasolla ja asumiskustannukset kohtuullisina.
Asumisen äänet: Pidä talo viihtyisänä ottamalla naapurit huomioon päivittäisissä ja varsinkin yöllisissä toimissa. Äänet kulkeutuvat helposti huoneistoista toiseen. Kuuntele radiota ja musiikkia hiljaisella äänenvoimakkuudella, pidä television tai tietokonepelien ääni hiljaisena.
Jos järjestät perhejuhlan tms. tilaisuuden, joka kestää myöhempään ja tulee aiheuttamaan normaalista poikkeavaa ääntä, on siitä kohteliasta ilmoittaa ennakkoon naapureille. Muista, että olet aina myös vastuussa vieraistasi ja heidän aiheuttamistaan häiriöistä tai vaurioista.
Häiriötilanteet: Jatkuviin ja toistuviin häiriötilanteisiin pitää puuttua. Tee häiriöilmoitus aina kirjallisena (laki asuinhuoneistojen vuokraus). Vuokranantaja voi puuttua asiaan seuraavin keinoin:
1) Huomautus 2) Varoitus 3) Vuokrasopimuksen purkaminen välittömästi.
Huoneistojen tuulettamisesta: Taloissa on koneellinen poistoilmanvaihto. Ruokaa valmistettaessa ilmanvaihto toimii parhaiten, kun pitää keittiön ikkunan ja mahdollisen välioven kiinni ja avaa ikkunan jostain muusta huoneesta. Huoneistoa ei saa tuulettaa porraskäytävään. Puhdista asunnon ilmastointiventtiilit tai liesituulettimet rasvasta ja pölystä.
Asunnon lämpötila: Huoneiston lämpötilan olisi hyvä olla mahdollisimman tasainen. Sisäilmastotutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun oleskelutilojen huonelämpötila on keskimäärin 21 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana.
Kodin tilojen suositeltavat lämpötilat vaihtelevat:
• oleskelutilat 20 – 21 ºC
• makuuhuoneet 18 – 20 ºC
• kerrostalojen porrashuoneet 17 – 18 °C
• varasto 12 ºC
• autotalli 5 ºC
Nyrkkisäännön mukaan: 1 ºC huonelämpötilassa = 5 % lämmityskuluissa.
Veden- ja sähkökäyttö: Ole tarkka veden ja sähkön käytössä, se näkyy myös kukkarossa. Säästövinkkejä: https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen
Avaimet: Asunnon avaimista on pidettävä hyvää huolta. Mikäli avaimia katoaa, maksat uuden lukon ja avaimet.
Tarkasta ja huolla nämä säännöllisin väliajoin:
Huoneiston ilmanvaihdosta on hyvä huolehtia säännöllisesti. Mikäli huoneistossa tuntuu vetoiselta, tutki mistä se johtuu ennen kuin lisäät lämmitystä. Ongelma voi aiheutua puutteellisesta ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä, hallitsemattomasta ilmanvaihdosta tai rakenteellisesta viasta. Selvitä ongelmat ennen kuin lisäät lämmitystä. Tarkasta myös patteriventtiilit.
Tarkasta kaikki asuntosi vesihanat ja wc-istuin. Mikäli huoneistossa on hiemankin tiputtavia vesihanoja tai wc-istuimia, ilmoita välittömästi isännöitsijälle tai kiinteistönhoitajalle.
Tarkista, että kosteissa tiloissa olevat silikonisaumat ovat ehjät.
Pidä kylpyhuoneen / wc:n lattiakaivot puhtaana, samoin keittiön viemäri.
Siivoa jääkaapin ja hellan taustat vähintään kerran vuodessa sekä poismuutossa. Puhdista poistoventtiilit sekä liesikuvun rasvasuodatin.
Tarkista palovaroitin.
Alla olevien niksien avulla voit testata ilmanvaihdon ja vessanpöntön vesivuodon. Apuvälineiksi riittävät vessapaperi ja paperiarkki.
Vuotava wc-pönttö voi helposti jäädä huomaamatta. Pitemmän päälle loriseva pönttö paitsi rasittaa hermoja, tulee myös kalliiksi. Ompelulangan kokoinen vuoto kuluttaa vuorokaudessa 36 litraa vettä ja maksaa noin 10 senttiä, mutta harjanvarren kokoinen vesivuoto maksaakin jo 30 euroa päivässä.
Wc-pöntön vessapaperitesti: Aseta vessapaperinpala pöntön sisäpuolen takaseinämälle ja seuraa kastuuko se. Jos kastuu, pönttö vuotaa. Soita kiinteistönhoitajalle mikäli wc-pönttö tai hana vuotaa
Toimiva ilmanvaihto pitää sisäilman riittävän raikkaana ja pöpöt poissa. Liian kova ilmanvaihto puolestaan aiheuttaa vedon tunnetta. Ilmavaihtoventtiilin asetuksiin ei pidä itse koskea eikä venttiiliä saa peittää, tai muuten ilmanvaihto saattaa mennä sekaisin.
Poistoilmanvaihtoventtiilin toimimisen voi testata A-nelosarkkitestillä. Aseta venttiilin päälle paperiarkki. Jos se pysyy venttiilissä kiinni, venttiili toimii tarpeeksi hyvin. Jos ilmanvaihto ei toimi kunnolla tai olet vahingossa muuttanut sen säätöjä, ota yhteyttä kiinteistönhoitajaan.
Sulata jääkaappi kerran kuussa. Huomioi, että jääkaapin sisällä olevan vesikourun poistoaukko on puhdas, jotta sulamisvedet eivät valu lattialle. Jäätä ei saa poistaa mekaanisesti esim. veitsellä. Puhdista jääkaapin alusta säännöllisesti siivouksen yhteydessä. Puhdistaa kylmälaitteen kaapintausta, kompressori ja lauhdutinputkisto joko imuroimalla tai harjaamalla vähintään kerran vuodessa. Säännöllinen puhdistus pidentää koneiston ikää ja vähentää sähkönkulutusta. Puhdista liesi ja sen tausta säännöllisesti.
Mikäli asunnossa ei ole astianpesukoneelle tai pyykinpesukoneelle liitäntää ja haluat sellaisen, huomioi että asennuksen saa tehdä vain alan ammattimies tai asiantuntijaliike, näin vältytään mahdollisilta vesivahingoilta. Liitännät on asukkaan itse kustannettava. Kun irrotat astianpesukoneen muista, että viemäriin menevät poistoputken ja vedentuloputken liitokset tulee tulpattua, jottei tiskialtaan vesi pääse valumaan alla olevaan kaappiin.
Pesutilan lattiakaivo sekä lavuaarin hajulukot vaativat säännöllistä puhdistusta, siten vältyt ylimääräisiltä hajuhaitoilta.
Ilmoita vuokranantajalle välittömästi jos:
• seinäkatteen saumat alkavat rakoilla
• lattiapäällysteen saumat tai nurkat aukeavat
• laatoitetun kylpyhuoneen laattasaumat halkeilevat
• hanat tai wc-istuin vuotavat
• saunan kiuaskivien vaihto (asunnoissa, joissa on asuntokohtainen sauna)
Älä tee ylimääräisiä reikiä suihkunurkkauksessa seinäpintaan, se aiheuttaa kosteusvaurion. Kuivaa kylpyhuone suihkun jälkeen kosteushaittojen ehkäisemiseksi. Pidä lattiakaivo puhtaana. Tukkoinen lattiakaivo saattaa aiheuttaa kosteuden kulkeutumista rakenteeseen. Laiminlyönti voi aiheuttaa sen, että vuokrasopimuksesi puretaan ja joudut korvaamaan vahingon.
Erilaiset huonekalu- ja lattiapinnat saattavat reagoida keskenään yllättävästi. Huonekalut olisikin hyvä varustaa ns. huopatassuilla (saa rautakaupoista), jotta lattioihin ei tulisi väri- tai muita vaurioita. Myös painavien esineiden vetämistä pitkin lattiaa on syytä välttää, ettei lattiamatto vetäydy kasaan. Pahimmassa tapauksessa joudut korvaamaan koko lattiapinnan uusimisen.
Myös seinissä olevien kiinnitystarvikkeiden (proput, koukut yms.) määrää kannattaa harkita. Jos poistettavia koukkuja tms. on paljon, on mahdollista, että joudut korvaamaan huoneiston seinäpinnan uusimisen.
Parveke ja oma takapiha on mukava lisä asunnossa ja niiden siisteydestä kannattaa pitää hyvää huolta. Takapihojen nurmikon ajo kuuluu asukkaalle.
Paloturvallisuuden takia parvekkeita ei saa käyttää tavaravarastoina ja varsinkin palavien nesteiden säilyttäminen on ehdottomasti kiellettyä.
Käyttä grillaukseen sähkögrilliä. Avotulen teko on paloturvallisuuden vuoksi kielletty.
Älä pudistele parvekkeen kaiteen yli mattoja. Mattotelineet löytävät pihalta. Älä pudota parvekkeen kaiteen yli mitään. Tupakantumpit tuhkakuppiin, ei pihalle tai naapurin parvekkeelle.
Olet vastuussa tuottamistasi jätteistä. Kierrätys ja lajittelu on helppoa. Lajitteluoppaat löytyvät netistä osoitteesta http://www.keskisavonjatehuolto.fi/
Lisätietoja: Puh 020 610 9760 ja sähköposti jatehuolto(at)varkaus.fi
Vie ongelmajätteet (paristot, akut, maalit, lääkkeet) niille tarkoitettuihin kierrätyspisteisiin. Jätepisteisiin ei saa jättää sähkö- ja elektroniikkaromua tai huonekaluja. Lajittele jätteet jäteastioihin annettujen ohjeiden mukaisesti ja noudata jätetiloissa yleistä siisteyttä.
Et saa tupakoimalla aiheuttaa haittaa naapureille. Tupakoitsijan tulee mahdollisuuksien mukaan huolehtia siitä, ettei tupakansavu leviä parvekkeelta tai takapihalta muiden asuntoihin. Esimerkiksi parvekelaseista ainakin yksi tulisi pitää auki.
Huoneistossa ja yhteisissä tiloissa tupakointi on kielletty. Olet vastuussa huoneiston materiaalien kunnosta ja voit joutua korvaamaan korjauksen esim. silloin, jos tupakansavu on vahingoittanut tai liannut materiaalit korjausta vaativaan kuntoon. Varaa parvekkeelle tai ulkoalueelle riittävästi tuhkakuppeja. Älä karista tuhkaa kaiteen yli alemman kerroksen parvekkeelle tai parvekelaseihin. Älä heitä tumppeja kaiteen yli. Pihalla ollessasi huolehdi, että tumppeja ei heitetä pihoille eikä pihakaivoihin. Jokainen asukas vastaa piha-alueensa siisteydestä. Pahimmassa tapauksessa nurmikkoalueelle heitetty savuke aiheuttaa tulipalovaaran.
Tupakanpoltto rappukäytävässä on kiellettyä
Sisätiloissa ei polteta ja parveketupakointia tulisi välttää, jotta mahdolliset savut ja hajut eivät kulkeudu muihin asuntoihin tai tiloihin. Mikäli tupakoit, tee se aina niin, ettei siitä koidu haittaa muille ja naapurisopu säilyy.
Autopaikan saa vuokrata ilmoittamalla siitä alueen kiinteistönhoitajalle sekä toimistolle.
Pihojen on oltava esteettömiä hälytysajoneuvojen, aurauskaluston tai huoltoajon pääsyn vuoksi. Pysäköinti on sallittua vain merkityille pysäköintipaikoille. Pyörät säilytetään varastossa tai pyörätelineissä.
Noudata piha-alueelle asetettuja liikenneopasteita. Pysäköi autosi sallituille autopaikoille. Jos pidät autoasi piha-alueella, on se peruste vuokrasopimuksen irtisanomiseen. Jos kiinteistönhoitajien siirtokehotuksia ei noudateta, autosi voidaan hinata pois. Joudut maksamaan kulut.
Älä anna lemmikkisi aiheuttaa häiriöitä muille. Järjestyslain mukaan taajama-alueella koirat, kissat sekä muut koti- ja lemmikkieläimet on pidettävä kytkettynä. Irrallaan, ilman omistajan yhteystietoja liikkuvat eläimet tulkitaan löytöeläimiksi. Lisätietoja: http://www.keskisavonymparistotoimi.fi/elainlaakintahuolto/loytoelaimet/
Lemmikkejä ei ulkoiluteta rappukäytävissä ja piha-alueilla (leikkipaikoilla, nurmikoilla ja pihateillä), vaan lähdetään suoraan metsään tai yleisille kulkuteille pois piha-alueelta. Lemmikit tulee pitää kytkettyinä ja hallinnassa niin, etteivät ne aiheuta haittaa tai vaaraa rappukäytävissä ja piha-alueella liikuttaessa. Lemmikinomistajan, tai sen henkilön jonka huostassa kotieläin on, on kerättävä ulosteet.
Mikäli koira toistuvalla haukunnallaan tai ulvonnallaan häiritsee talon asukkaita, pyritään pitämään kotieläin kurissa, esim. sitruunapannan avulla. Jos olet hankkinut lemmikin, on siitä myös pidettävä huolta ja olet vastuussa sen tekemisistä.
Pyykkitupa, kuivaushuone, sauna, varastot, hissi ja porraskäytävä, sekä roskakatokset on tarkoitettu kaikkien asukkaiden käyttöön. Niinpä niiden siisteys ja kunnossapidon säilyminen on myös jokaisen asukkaan vastuulla.
Pesutupa
Perehdy asuintalosi pyykkikoneeseen, vuoronvarausjärjestelmään ja rahastusmenettelyyn, sekä koneen käyttöohjeisiin.
Pyykkiä saa pitää kuivaushuoneessa enintään kaksi vuorokautta. Kuivaushuone on tarkoitettu tavanomaisen pyykin kuivaamiseen. Kuivaushuoneen narut eivät kestä raskaita vettä valuvia mattoja. Pesutuvat on tarkoitettu vain talon asukkaiden käyttöön.
Kuivauslaitteet
Yleisiä kuivauslaitteita ei saa käyttää yöllä niiden aiheuttaman melun takia.
Sauna
Saunavuoron voit varata toimistolta tai alueesi kiinteistönhoitajalta.
Noudata saunan käytössä seuraavia pelisääntöjä; käytä lauteilla omia laudeliinoja, älä kastele löylyhuoneen seiniä ja käytä vettä muutenkin säästäväisesti. Mikäli käytät saunomisessa vastaa, siivoa karisseet lehdet pois. Huuhtele saippua pois lattialta.
Älä tupakoi saunaosastolla. Vie tiloista pois vaipat yms. hajuhaittoja aiheuttavat tavarat. Lemmikkieläimiä ei saa viedä saunatiloihin.
Muista myös seuraavat turvallisuusasiat; märät saippuaiset lattiat ovat liukkaita, noudata siis varovaisuutta liikkuessasi löylyhuoneessa ja lauteilla. Sähkölaitteiden vieminen pesuhuoneeseen on kielletty.
Huolehdi siitä, että tilat ovat siistissä kunnossa poistuessasi ja ovet ja ikkunat ovat lukittu ja valot on sammutettu.
Yhteisten tilojen saunan kiukaan termostaatti on ajastettu vuorojen mukaan. Ilmoita isännöitsijälle tai kiinteistönhoitajalle mikäli saunan lämpötila muuttuu, (esim. vastukset palaneet), tai huomaat muuta tiloissa tarvittavaa korjausta.
Ulkoiluvälinevarasto (sukset, polkupyörät, potkurit, lastenvaunut yms.)
Sijoita välineet järkevästi ja merkitse omat tavarat. Lukitse polkupyörät. Varastossa ei saa säilyttää mopoa tms. moottoroituja välineitä.
Asuntokohtainen varasto
Kerrostaloissa asuntoon kuuluu erillinen varasto. Hankit itse varaston lukon. Varastossa ei saa säilyttää palavia nesteitä, kaasuja tai räjähtäviä aineita. Varastossa ei kannata myöskään säilyttää erityisen arvokasta tavaraa, koska ne houkuttelevat murtovarkaita. Varastotilojen käytävillä ei saa säilyttää tavaroita. Yhteisistä tiloista lähtiessäsi sammuta valot ja lukitse ovet.
Asunnon avain sopii porrashuoneen lukkoon. Kerrostaloissa ulko-ovet on pidettävä lukittuna. Porrashuoneen ulko-ovessa on sähkölukko.
Ulko-ovien auki jättäminen voi aiheuttaa ilmastointijärjestelmän häiriön, esim. putkien jäätymisen. Ulko-ovien auki jättäminen voi aiheuttaa järjestyshäiriöitä tai ilkivaltaa rappukäytävässä. Ulko-ovia ei saa jättää auki tuulihakaan tai laittaa oven ja karmin väliin mitään tilapäisiä kappaleita aukipitoa varten, se voi johtaa oven tai saranoiden vääntymiseen.
Paloturvallisuusmääräysten vuoksi porrashuoneistossa ei saa säilyttää mitään tavaraa, esimerkiksi lastenvaunuja. Porrashuoneistosta kellaritiloihin johtavat palo-ovet on pidettävä aina suljettuina.
Mikäli havaitset yhteisissä tiloissa palaneen lampun, ilmoita siitä kiinteistönhoitajalle.
Noudata hissin käyttöohjeita ja kuormitusrajoituksia.
Jos havaitset hississä vikoja tai toimintahäiriöitä, ilmoita asiasta heti isännöitsijälle tai kiinteistönhoitajalle.
Tulipalon tai muun poikkeustilanteen aikana hissiä ei saa käyttää.
Pelastustoimilaki edellyttää, että asunnoissa on oltava palovaroitin. Jokaisen kerroksen alkavaa 60 huoneneliötä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin.
Vuonna 2026 laki muuttuu siten, että laitteen hankinta ja kunnossapito siirtyy asukkaalta rakennuksen omistajalle.
Yhtiö asentaa palovaroittimet.
Asukkaan tehtäviä ovat:
– ilmoittaa laitteen vioista viipymättä kiinteistönhoitajalle tai toimistolle.
– palovaroittimen toimintakunto on varmistettava säännöllisellä testauksella.
Tulipalon sattuessa jokainen hetki on kallis, sillä savu täyttää huoneiston jo parissa minuutissa.
Milloin soitat 112
• Kun kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle.
• Kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa.
Soita hätänumeroon 112 esimerkiksi, kun
• huomaat onnettomuuden tai tulipalon
• huomaat meneillään olevan tai tapahtuneen rikoksen
• on tarvetta ambulanssille tai sosiaaliviranomaiselle
Soita hätäpuhelu itse, mikäli mahdollista. On hyvä, että hätäpuhelun soittaa henkilö, jota asia koskee, mikäli tämä vain on mahdollista. Hänellä on useimmiten sellaisia tietoja, joita päivystäjä tarvitsee määritellessään avun tarvetta. Välikäsien kautta tuleva puhelu voi pahimmillaan viivästyttää avun paikalle tuloa. Hätäpuhelun soittajan on hyvä tietää sijaintinsa. Katuosoite ja kunta ovat hätätilanteessa tärkein sijaintitieto. Mitä tarkemmin sijainti on tiedossa, sitä nopeammin saadaan apua. Erityisesti vapaa-ajanviettopaikan tarkat sijaintitiedot on hyvä selvittää etukäteen.
Tee turvallisuusteko, lataa kännykkääsi 112-sovellus. Lisätietoja:
112 Suomi – mobiilisovellus turvanasi – Hätäkeskuslaitos
Turvallisen asumisen ohje: https://pelastuslaitokset.fi/sites/default/files/2023-10/Turvallisesti%20omassa%20kodissa%20-selko-opas%202022.pdf
Leppävirran Kiinteistö Oy tarjoaa vuokralaisilleen perusnopeudella toimivan internetyhteyden.
Huoneistoihin on toimitettu perusnopeudella 50M/5M toimiva internetyhteys ja sen käyttöä varten tarvittava huoneistokohtainen kaapelimodeemi.
Huoneistokohtainen kaapelimodeemi on vuokranantajan omaisuutta ja kuuluu jäädä poismuuton yhteydessä asuntoon.
Palvelun tuottaja on Mikkelin puhelinyhdistys.
Kaapeli-tv
Kaapeli-tv on MPY:n asiakkailleen tarjoama kokonaisratkaisu, jolla asukkaat saa kaikki televisio- ja radiopalvelut digitaalisena kaapelitelevisioverkon kautta. Erillisiä antenneja tai satelliittivastaanottimia ei enää tarvita. Kaapeli-tv mahdollistaa monipuolisen kanava tarjonnan teräväpiirto sisällöllä. https://www.mpy.fi/kuluttajat/tv-palvelut
Laajakaistapalvelu / Internet
Jokaiseen huoneistoon toimitetaan vuokraan sisältyvä perusnopeudella 50M/5M toimiva internetyhteys ja sen käyttö varten tarvittava huoneistokohtainen kaapelimodeemi.
Internet-yhteys toimii Kaapeli-TV:n kanssa samalla tekniikalla.
https://www.mpy.fi/kuluttajat/laajakaista
Lisätietoja sekä apuja ja neuvoja ongelmatilanteissa:
Ongelmatilanteissa enisijaisesti yhteys MPY Tekninen tuki ja vikailmoitusten vastaanotto
24h / p. 030 670 3019, sähköposti: tekninentuki(at)mpy.fi
MPY Asiakaspalvelu p. 030 670 3033 ma –pe 9-17 (0,084 €/min),
sähköposti: asiakaspalvelu(at)mpy.fi
Kotivakuutus on vuokralaisen paras suoja, se korvaa asukkaan henkilökohtaiselle irtaimistolle tapahtuneet vahingot. Sen kattavuuden voi tarkastaa vakuutusyhtiöltä.
Taloyhtiön kiinteistövakuutus kattaa rakennusten rakenteiden vahingot.
Omaisuutensa turvaamiseksi asukkailla tulee olla oma kotivakuutus, joka korvaa hänen itsensä tai muiden asukkaiden aiheuttamat irtaimistovahingot. Mahdollisessa vahinkotilanteessa vuokranantajan vakuutus ei siis korvaa asukkaiden irtaimistoon kohdistuvia vahinkoja.
Asukasdemokratia on asukkaiden yhteinen etu ja aito vaikutusmahdollisuus yhteisten asioiden hoidossa. Asukkaiden keskuudesta valitaan asukastoimikunta 1-2 vuodeksi kerrallaan (laki yleishallinnosta vuokrataloissa (649/90). Yhteishallintolain tarkoituksena on antaa vuokratalojen asukkaille sekä osaomistustalojen vähemmistöosakkaille päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuuksia omaa asumistaan koskevissa asioissa ja tätä kautta lisätä asumisviihtyisyyttä sekä edistää talojen kunnossapitoa ja hoitoa. Lisätietoja https://info.avara.fi/asukastoiminta
Pelastustoimilaki edellyttää, että asunnoissa on oltava palovaroitin. Jokaisen kerroksen alkavaa 60 huoneneliötä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin.Vuonna 2026 laki muuttuu siten, että laitteen hankinta ja kunnossapito siirtyy asukkaalta rakennuksen omistajalle.
Yhtiö asentaa palovaroittimet, sekä testaa varoittimet vuosittain sähkö- ja vesiluennan yhteydessä. Asukkaan tehtäviä ovat:
– ilmoittaa laitteen vioista viipymättä kiinteistönhoitajalle tai toimistolle.
– palovaroittimen toimintakunto on varmistettava säännöllisellä testauksella.
Tulipalon sattuessa jokainen hetki on kallis, sillä savu täyttää huoneiston jo parissa minuutissa.
https://www.posti.fi/muuttaminen/muuttoilmoitus
Taloyhtiön sisäisen hallinnon hoitamiseksi huoneistoista tapahtuvista muutosta ja poismuutosta on aina ilmoitettava Leppävirran Kiinteistö Oy:n toimistolle.
16. Järjestyssääntöjen rikkominen saattaa aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden tai huoneiston hallintaan oikeuttavan vuokrasopimuksen purkamisen.
Leppävirran Kiinteistö Oy ja Kiinteistö Oy Leppävirran Majurinpelto Oy huolehtivat siitä, että kiinteistöt pysyvät kunnossa. Asukkaan on hoidettava tai valvottava, ettei itse, perheenjäsenet tai vieraat turmele kiinteistön yhteistä omaisuutta. Huolimattomuudesta syntyneet vauriot, joutuu korvaamaan vuokralainen. Korjausten suorittajasta ja maksajasta saattaa esiintyä epätietoisuutta. Pääsääntö on, että kiinteistön ulko- ja sisäpuolen korjaustyöt kuuluvat vuokrakodille. Asukas sen sijaan vastaa hankkimistaan lisävarusteista ja muista asumistason kohottamiseen liittyvistä korjauksista.
Epäselvissä tapauksissa ota aina yhteyttä toimistollemme ennen kuin ryhdyt korjaukseen. Tarkempia tietoja kiinteistökohtaisesta käytännöstä ja mahdollisista yhtiön materiaaleista omatoimisiin remontteihin saat Leppävirran Kiinteistö Oy:n isännöitsijältä p. 0400 573 455. Toimisto p. 044 7975 596 tai 044 7975 631. Kiinteistönhoidon yhteystiedot ilmoitustauluilla.
Tästä linkistä näet vastuunjakotaulukon:
Autopaikan haltijalle kuuluu pysäköintiruudun huolehtiminen. Mikäli olet varannut itsellesi oman autopaikan, olethan tietoinen, että sen lumi- ja hiekoitustyöt kuuluvat sinun vastuullesi. Tarvittaessa kiinteistöhuoltoyhtiö järjestää koko pysäköintialueen kunnostus- ja auraustyöt siten, että autojen tulee olla pois etukäteen ilmoitettuna ajankohtana. Pysäköintipaikat ovat vain liikennekäytössä olevia ajoneuvoja varten. Romuautot ja liikenteestä poistetut ajoneuvot eivät kuulu kiinteistöjen pysäköintialueille. Muista myös, että vieraspaikat ovat vain talossa käyviä vieraita varten. Asukkaana voit varata autopaikan pitkäkestoista pysäköintiä varten toimistoltamme.
Asukkaalta peritään tämän hinnaston mukaiset korvaukset, mikäli hänen hallinnassaan olevaa huoneistoa on rikottu tai hoidettu huonosti. Hinnasto vastaa keskimääräisiä kustannuksia ja vuokranantaja pidättää itselleen oikeuden hinnanmuutoksiin. Hinnastossa mainitsemattomat toimenpiteet peritään toteutuneiden kustannusten mukaisesti.
Huoneiston siivous ja tyhjennys. Huoneiston siivous sisältää perussiivouksen, jos ei ole riittävä ja huoneisto vaatii tehokkaampaa puhdistamista, niin todellisten kustannusten mukaan.
300,00 € Huoneiston siivous alle 60m2
400,00 € Huoneiston siivous yli 60m2
40,00 € Huoneiston tyhjennys /tuntihinta
40,00 € Lieden ja taustan puhdistus
40,00 € Jääkaapin sulatus / siivous
20,00 € Lattiakaivon puhdistus
10,00 € kaapistojen siivous / kpl
20,00 € vetolaatikoiden siivous
30,00 € liesikuvun rasvasuodattimen puhdistus
80,00 € WC:n/kylpyhuoneen siivous
40,00 € Ikkunoiden pesu / ikkuna
Avaimet ja lukitus
500,00 € Asunnon lukon uudelleen sarjoitus
50,00 € Lisäavain (kappalehinta)
Hinnat sisältävät asennuksen.
Huoneistokorjaukset
100,00 € välioven vaihto / kpl
200,00 € välioven vaihto karmeineen / kpl
100,00 € postiluukun uusiminen
maalaus ja tapetointi kustannusten mukaan
lattiapinnoitteen vaihto kustannusten mukaan
Kiintokalusteet asennettuina (jos asukas rikkonut tai poistanut)
200,00 € astianpesukonekaappi
100,00 € astianpesukoneen kasaus
100,00 € huoneiston irrotettujen kiintokalusteiden asennus / kpl
esim. lapsiportit, naulakot, kaapit
Kiintokalusteet / kaapit kustannusten mukaan
LVI-laitteet asennettuina
500,00 € WC:n istuin
250,00 € WC:n vesisäiliö
150,00 € lavuaari
30,00 € astianpesukoneen tulppaus
30,00 € pyykinpesukoneen tulppaus
20,00 € kattovalopisteen koukkukannen asennus
10,00 € kattovalopisteen sokeripalan asennus
40,00 € pistotulpallisen kattovalopisteen asennus
100,00 € sähköverkkoon kytketty palovaroitin
Huoneistoon kuuluvat kiinteät valaisimet
15,00 € loisteputket + sytyttimet, pienoisloistelamput / kpl
10,00 € lieden ja jääkaapin lamput/kpl
Kodinkoneet asennettuina
liesi ja jääkaappi kustannusten mukaan
Kylpyhuoneen varusteet asennettuina
40,00 € pyykkikori
100,00 € peilikaappi tai WC:n peili
200,00 € peilikaappi valaisimella
Kylpyhuoneet: Vuokrahuoneistojen kosteisiin tiloihin ei asukas saa ilman isännöitsijän lupaa porata reikiä vesieristyksen läpi. Mikäli reikiä on tehty, niin pesuhuoneen korjaus alkuperäiseen kuntoon veloitetaan asukkaalta.
MPY kaapelimodeemi: Jos modeemia ei ole jätetty huoneistoon, laskutamme sen asukkaalta 150,00 €
Ilkivaltakorjaukset
50,00 €/h (sis.alv) Remonttimiesten tuntityö.
Kiinteistönhoidon erilliskorvaukset kustannusten mukaan.
Kustannukset jotka ovat asukkaan itsensä kiinteistönhoidolta tilaamat asennukset, aiheettomien vesivertohälytysten tarkastukset, tai muut vastaavat tehtävät, jotka eivät kuulu vuokrataloyhtiön toimitettaviksi.
Irtisanomisilmoituksen liitteenä on muistilista asukkaan vastuulla olevista tehtävistä.
Muista nämä:
Huoneenvuokralain mukaan vuokralaisen irtisanomisaika on kuukausi (1 kk). Irtisanominen on tehtävä kirjallisesti. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu.
Kun huoneisto on tyhjä ja siivottu on vuokralaisen otettava yhteys alueensa kiinteistönhoitajaan, joka suorittaa asukkaan kanssa lähtötarkastuksen, sekä lukee sähkö- ja vesimittarit.
MPY:n modeemi tulee jättää huoneistoon.
Muista tyhjentää myös parveke, takapiha ja varastot.
Mikäli huoneisto on siivoamatta, laskutetaan asukkaalta siivouskustannukset hinnaston mukaisesti.
Mikäli kaikkia avaimia ei jätetä huoneistoon, vuokranantaja vaihtaa lukkosarjan ja maksu peritään poismuuttajalta.
Muuttojätteitä ei saa jättää yhtiön jätteille varattuihin paikkoihin, sillä ne on mitoitettu vain talousjätteille. Yhtiö voi veloittaa muuttojätteistä erikseen.
Mikäli huoneistoa on rikottu, kustannukset peritään poismuuttajalta hinnaston mukaisesti.
Mikäli olet oikeutettu asumistukeen, ilmoita KELA:lle asumisessasi tapahtuvat muutokset.
Ilmoita kotivakuutuksen muutokset vakuutusyhtiölle.
Osoitteenmuutokset postiin tai verkossa www.muuttoilmoitus.fi
Vuokravakuus on voimassa niin kauan, kun lopputilitys on suoritettu.
Asunnon tulo- ja lähtötarkastuksen voitte sopia alueenne kiinteistönhoitajan kanssa soittamalla
Matuvo Oy
Asiakaspalvelu / päivystys toimii 24h numerossa
Puh. 050 440 0325
sähköposti info(at)matuvo.fi